TRADITII SI OBICEIURI DIN MUNTENIA

Traditii de iarna. Craciunul si Anul Nou in Muntenia

In Muntenia, atmosfera sarbatorilor de iarna se face simtita incepand cu ziua Sfantului Nicolae (6 decembrie), cand copiii asteapta nerabdatori cadourile din ghetute. Pana in Ajunul Craciunului, gospodarii se ocupa cu taierea porcului, femeile fac curatenie in casa si in curte, iar cei mici invata colinde si impodobesc bradul. Ulitele satelor sunt invaluite de mirosuri apetisante si de cantece vesele care anunta nasterea lui Iisus. In aceasta perioada, muntenii nu uita nici de cei care nu se mai afla printre ei; in judetul Arges se pastreaza obiceiul colindetilor: in seara de Ajun, satenii isi daruiesc unii altora covrigi, vin si tuica fiarta, pomenind numele celor morti.

Traditii de Paste in Muntenia

Pastele este in primul rand o sarbatoare de suflet, un moment care aminteste de iubirea divina si de miracolul invierii. Obiceiurile pastrate in aceasta perioada sunt mai putine, importante fiind valorile spirituale si semnificatia lor pentru crestini. In Saptamana Mare, gospodinele inrosesc ouale si pregatesc mancarurile traditionale cu care ii vor servi pe musafiri. De pe masa si din cosul pascal nu lipseste in niciun an pasca, aliment care face aluzie la trupul lui Hristos. In Muntenia, pasca este deseori inconjurata de zimtisori, avand forma unui soare care ofera vitalitate oamenilor si naturii.

Traditii de nunta in Muntenia

Obiceiurile de nunta din Muntenia se intalnesc cu precadere in zona rurala, acolo unde batranii satului ii invata pe tineri randuiala unui astfel de eveniment. Respectate, acestea aduc noroc si viata prospera cuplului, marcand intr-un mod cat mai festiv intemeierea noii familii.

In dimineata nuntii, se obisnuieste ca mirele si cativa prieteni apropiati sa impodobeasca doi brazi cu fructe, colaci, clopotei, panglici si hartie colorata; unul dintre ei este legat la poarta nasilor, iar celalalt este dus la casa miresei. Dupa nunta, acesta din urma este asezat in curtea tinerilor casatoriti pentru a atrage belsugul si sanatatea.

Mirele si mireasa nu se intalnesc inainte de slujba religioasa; fiecare merge la casa parintilor si se pregateste pentru nunta. Tanara fata este gatita de catre nasa, soacra mica si domnisoarele de onoare; ele ii pun voalul si o dau cu parfum, avand grija ca mireasa sa fie atragatoare pentru sotul ei. In acest timp, cavalerul de onoare il barbiereste pe mire, un gest care simbolizeaza initierea barbatului in viata de familie.

Traditii din timpul anului in Muntenia

Dragobetele este sarbatoarea romaneasca a iubirii, anuntand sosirea primaverii si un an rodnic. In Muntenia, fetele strang apa de pe florile de fragi si o folosesc pentru a-si pastra frumusetea. Tinerii petrec in aer liber, in jurul focurilor, bucurandu-se de soare si de primele flori. Se spune ca cine nu serbeaza aceasta zi va fi singur tot anul.

Rusaliile

Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc (II, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul . E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.