TRADITII SI OBICEIURI DIN CRISANA

Traditii de iarna. Craciunul si Anul Nou in Crisana

Traditiile de iarna din Crisana sunt ritualuri spectaculoase menite sa aduca belsug, prosperitate, sanatate si noroc. Localnicii le indeplinesc in fiecare an in virtutea superstitiilor mostenite din generatie in generatie; respectarea si perpetuarea obiceiurilor reprezinta in acelasi timp o sarcina si o practica ce atrage binele.

Traditii de Paste in Crisana

Prin semnificatia pe care o poarta, Pastele este o sarbatoare care aminteste de iubirea divina si de minunea revenirii la viata. Oamenii si natura deopotriva se purifica si se revigoreaza, celebrand in pace si armonie Invierea Mantuitorului. Crestinii ortodocsi din Crisana se pregatesc pentru Paste inca din Saptamana Mare; gospodinele pregatesc mancare de post pe care o dau de pomana pentru sufletele raposatilor si planteaza flori pe morminte.

Traditii de nunta in Crisana

In universul rural, nunta este un ceremonial plin de intelesuri si aluzii, menit sa marcheze trecerea tinerilor la stadiul de adulti si sa le prezinte rolurile pe care le vor indeplini in cadrul familiei. Evenimentul se sarbatoreste cu cantece si strigaturi specifice, dansuri, traditii locale si momente care sugereaza, de obicei in maniera ironica, viata viitorului cuplu.

Odinioara, tinerii se cunoasteau la sezatori sau la hora satului, fiind rare ocaziile cand nu erau insotiti de familie. De obicei, baiatul avea initiativa si le spunea parintilor despre fata aleasa si despre planurile de casatorie. Acestia alegeau un graitor, un om de incredere, priceput in ale vorbelor, si mergeau la parintii tinerei pentru a o peti. Daca fata si familia ei erau de acord cu baiatul, in aceeasi zi se stabileau zestrea, nasii si data nuntii. Toata lumea era cinstita cu un pahar de palinca, iar viitorii miri beau din acelasi pahar, ca prim semn al legaturii lor. Cu trei saptamani inainte de nunta se fac invitatiile, sarcina care le revine chematorilor, doi prieteni ai mirelui care merg prin sat purtand tovuri (bete lungi) impodobite cu batiste colorate si busuioc.