Traditii si Obiceiuri de Paste

Un ou de Paști este un ou vopsit sau decorat cu desene, în special în roșu, cu ocazia sărbătorii Paștelui creștin. De obicei este un ou de găină fiert tare, care, conform tradiției, este mâncat sau dăruit.

Oul de Paște are și scop decorativ în perioada Paștelui. Ouăle de Paști decorative pot fi ouă de găină golite de conținut, sau pot fi confecționate din carton, gips, lemn, piatră, material plastic. Există și ouă de Paște de ciocolată

What's important to you?

You can use this long form paragraph to tell your story. This is an opportunity to showcase a unique moment that captures the spirit of your brand.

Ouale rosii

Inrosirea si ciocnirea oualor rosii este cel mai raspandit obicei crestin de Paste. Acestea sunt nelipsite de la masa incarcata din zilele de Paste si reprezinta o incantare pentru toata lumea, insa mai ales pentru cei mici. Legenda spune ca Maica Domnului a asezat un cos cu oua langa crucea Domnului, iar acestea s-au inrosit din sangele picurat din ranile Sale. Astazi, pe langa ouale rosii, multi crestini aleg si oua incondeiate sau colorate, ca un simbol al renasterii, veseliei si primaverii.

Ele se picteaza si/sau decoreaza in mod traditional, in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Acestea se ciocnesc in zilele de Paste, alaturi de urarea „Hristos a inviat!”, la care se raspunde cu „Adevarat a inviat!”. Tot legendele spun ca ouale rosii din ziua de Paste ne feresc de boli, ne purifica si ne ofera frumusete.

Lumina Sfanta

In noaptea de Inviere, credinciosii merg la biserica, de unde iau Lumina Sfanta. Uneori, folosind o lumanare speciala adusa de acasa, crestinii o aprind de la Lumina scoasa de parinte din altar. Aceasta simbolizeaza Invierea si biruinta luminii in fata intunericului. Credinciosii pastreaza restul de lumanare ramasa dupa slujba si o aprind in timpul anului, atunci cand au un mare necaz.

Mielul

Multe familii servesc, la masa de Paste, carne de miel pregatit in diverse moduri, dar mai ales sub forma de friptura sau drob. Mielul consumat este simbolul Mantuitorului, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea. In traditia crestina, mielul de Paste este sacrificat inca din secolul al VII-lea.

Pasca

Pasca este un preparat dulce, pregatit din aluat, branza si stafide, fiind printre favoritele celor mici. In mod traditional, era preparat de femeile din familie, uneori din familia extinsa, care se adunau special pentru aceasta activitate.

Iepurasul de Paste

O traditie ceva mai recenta la romani, iepurasul de Paste este cel care aduce oua si cadouri in dimineata Invierii Domnului. Traditia iepurasului provine din cultura germanica, unde avea rolul unui Mos Craciun de primavara. Judeca faptele celor mici si le oferea oua colorate doar celor cuminti. Legenda spune ca iepurasul vine cu un cos mare de oua colorate si dulciuri. Alte traditii au inlocuit simpaticul urecheat cu alte animale. De exemplu, in Elvetia, cucul este cel ce cara ouale de Paste, iar in alte zone europene, vulpea.

De iepurasul de Paste se leaga si innoirea. Totusi, nu trebuie sa te limitezi la haine. Poti darui celor dragi un espressor performant sau un purificator de aer, in locul clasicei camasi. Cu toate acestea, nu uita ca, in noaptea de Inviere, sa porti macar o piesa vestimentara noua, ca simbolistica purificatoare.

Tell people who you are.

Let people know what your brand is about. This is your opportunity to talk about your team, your purpose, and what you offer.