TRADITII SI OBICEIURI DIN BANAT

 

Traditii de iarna. Craciunul si Anul Nou in Banat

Sarbatorile de iarna sunt celebrate in Banat printr-o multitudine de obiceiuri apartinand etniilor care traiesc aici. Pe 6 decembrie, tinerii svabi se costumeaza in vesmintele Sfantului Nicolae si pornesc pe la case, cautand copii neascultatori pe care sa-i pedepseasca. Micutii isi asaza ghetele curate la geam, iar langa acestea pun dulciuri, mere si nuci pentru a-l imbuna pe Mos. Copiii cuminti primesc cadouri, iar celor obraznici Mos Nicolae le aduce o nuielusa, pe care parintii o folosesc pentru a-i mustra.

Traditii de Paste. Sarbatoarea Invierii in Banat

In zona Banatuluil, traditiile de Paste sunt mai putine decat in celelalte regiuni ale tarii, insa sarbatoarea Invierii are aceeasi semnificatie deosebita pentru crestini. Cea mai importanta zi din perioada premergatoare Pastelui este Joia Mare, cand, potrivit traditiei populare, Joimărița umbla prin sate si le pedepseste pe fetele care nu au terminat de tors lana. In aceasta zi se aprind focurile in cimitire deoarece se crede ca, odata cu invierea Domnului, sufletele celor morti se intorc pe pamant. In bisericile romano-catolice se sfintesc uleiurile pentru bolnavi si pentru infaptuirea sfintelor taine. In Sambata Mare, dupa ce gospodinele au terminat curatenia in casa si au incondeiat ouale, barbatii sacrifica mielul, din care se pregatesc bucate traditionale delicioase.

Dupa slujba de Inviere exista obiceiul ca fetele tinere sa pastreze in casa lumanarea pe care au aprins-o la biserica. Se spune ca daca urmezi traditia ai parte de noroc in viata si esti bine vazuta de ceilalti. In dimineata zilei de Paste, credinciosii se spala pe fata cu apa proaspat scoasa din fantana, in care se pune un ou rosu, un banut de argint si fire de iarba verde. Astfel vor fi rumeni in obraji, plini de energie si vor avea un an imbelsugat. Apoi are loc tamaierea bucatelor, fiecare mesean primind o lingurita cu vin si paine sfintita.

Traditii de nunta in Banat

Pentru banateni, nunta este cel mai important eveniment familial, la sarbatoare participand intreaga comunitate sateasca. Obiceiurile mostenite de la strabuni fac ca acest moment sa capete grandoare si sa devina de neuitat. Cu trei saptamani inainte de nunta, preotul anunta in biserica unirea celor doi tineri, inlaturand astfel piedicile care ar putea aparea in calea fericirii lor. Invitatiile la petrecere sunt realizate de catre cavalerii de onoare, numiti givări, care cutreiera satul in lung si in lat, cinstind oamenii cu vin.

Cu cateva zile inainte de nunta are loc petitul. Mirele merge acasa la parintii fetei pentru a o cere de nevasta. Acestia il pacalesc, aducandu-i o batrana din sat, apoi o fetita imbracate in rochii de mireasa. Abia la a treia rugaminte a baiatului apare partenera lui. Nunta propriu-zisa incepe odata cu oficierea sfintei taine a cununiei si cu primirea binecuvantarii preotului. Se spune ca daca mireasa nu doreste sa aiba copii in perioada imediat urmatoare trebuie sa arunce boabe de mac la intrarea in biserica. Acestea simbolizeaza anii care vor trece pana cand cuplul va avea un urmas.

Traditii din timpul anului in Banat

Trifonul sau Ziua Omizilor este prima sarbatoare a calendarului agricol si este dedicata Sfantului Trifon, protectorul gradinilor si al livezilor. In aceasta zi, preotii sfintesc apa pentru a stropi holdele, inlaturand seceta si grindina. Pe vremuri, satenii se urcau pe un deal de unde dadeau drumul unei roti aprinse menite sa indeparteze spiritele rele si iarna.